Tel. 073 – 549 22 36      

Terugkerende Spierletsels en osteopathie

Terugkerende spierletsels en osteopathie

adfontes

Steeds opnieuw een verrekking of een scheur van dezelfde spier? Of steeds terugkerende problemen bij verschillende spieren? Daar komt de meerwaarde van de osteopaat om de hoek kijken.

Een spier die continu op rek staat of in een kramp staat wordt gevoeliger voor blessures omdat deze spanning ervoor zorgt dat de doorbloeding in de spier minder wordt. Daarnaast zorgt een op rek staande of verkrampte spier ook voor continu verkeerde informatie naar onze hersenen over de situatie van deze spier en daarmee kunnen de hersenen deze spier(en) ook minder goed aansturen. Beide situaties zijn dus een verhoogd risico voor een verrekking of scheur.

Een osteopaat checkt eigenlijk of het lichaam in zijn geheel goed “uitgelijnd” staat. Net zoals bij een auto. Het kan bijvoorbeeld zou zijn dat een oude verzwikking van de enkel (soms jaren geleden) nu nog steeds zorgt voor een net andere stand van ons bekken/heup gebied met als gevolg een continue spanning op bijvoorbeeld de hamstrings. Dit noemen we het mechanische aspect. Dat wil zeggen: staan alle gewrichten in de juiste positie en bewegen ze voldoende?

Een andere factor is ons herstellend vermogen. Dan hebben we het meer over de stofwisseling. Een goed voorbeeld is de griep. Er is dan een virus in ons lijf, het immuunsysteem wordt zeer actief en vraagt alle energie om het virus te bestrijden. Zoveel dat zelfs andere systemen in ons lijf zoals de hersenen (depressie), ons middenrif (kortademigheid), spieren (alle spieren doen zeer) veel minder tot nauwelijks energie krijgen. Als er nu chronisch een bepaalde belasting in ons lijf zit die het immuunsysteem (te) actief houdt dan lijden andere systemen daar chronisch onder en kan ons immuunsysteem bijvoorbeeld eiwitten gaan verbruiken die normaal voor de opbouw van een spier nodig zijn. Ook dit kan leiden tot terugkerende spierproblemen.

Zowel het herstellend vermogen als de mechanische problemen in ons lichaam kunnen door de osteopaat onderzocht en behandeld worden.

Logo Mednetwerk paramedisch centrum

Avantilaan 7
5482 RE Schijndel
Tel. 073 - 549 22 36